Winterliagården

November 17, 2017
Laxviken, Sweden

Lisa träffar Erika och Johan Winterlia, ett ungt par som har många olika fårraser och projekt på gång.

Solen skiner över den snötäckta vägen. Instrumentbrädan i bilen visar minus nio grader. Min syster och jag ska träffa Erika och Johan Winterlia, ett ungt par som bor nära Laxviken i Jämtlands län.

Birch trees line the side of a misty lake
Utsikten när vi kör till Winterliagården

Flera gånger har vi pratat i telefonen, om fåren och om lammullen som jag ska köpa. De har cirka 200 får varav 57 Jämtlandsfår. 181 tackor och några baggar. De flesta är av olika gamla svenska raser som tillsammans kallas Allmogefår. De har också några Gotlandsfår, och nötkreatur.

När vi kör upp mot huset kommer Erika ut och hälsar med en fluffig katt i famnen. Dottern Teyla sover i barnvagnen utanför huset, och Johan är ute och jagar älg. Vi drar på täckbyxorna och följer Erika som visar oss Jämtlandslammen som är några månader gamla. Deras ull är väldigt kort efter klippningen förra veckan. Hon berättar att när de klipper dem sent efter sommaren kan de vara lite frusna i ett par dagar. Men ullen växer relativt snabbt och håller dem varma hela vintern.

Fåren får vara inomhus när snön lagt sig. De kan hantera utetemperaturen mycket bra, men när marken är frusen och snötäckt får de inte tillräckligt med mat. Därför har nästan alla bönder i norra Sverige fåren inne på vintern. Det är bra att ha öppna byggnader så att luften strömmar igenom och ger utomhustemperatur, berättar Erika.

Vi fortsätter in i det gamla stallet. Här syns får av andra raser med fluffig ull i både bruna, svarta och grå färger. De tittar nyfiket upp från maten. Erika berättar att deras gård följer kriterierna för en ekologisk gård, men de är ännu inte certifierade eftersom det är kostsamt.  

Hon och hennes man är relativt färska bönder. Alla djur köptes samtidigt från samma bonde.

”De levererades samma dag som vi kom hem med nyfödda Teyla från sjukhuset”, säger Erika med ett leende.

A woman, Erika Winterlie, is dressed in warm clothing for the outdoors. She stands in a building for housing sheep which is covered in straw. She leans over a wooden barrier, looking at her sheep with a contented smile on her face
Erika Winterlia med några av hennes Allmogefår.

Johan återvänder från älgjakten och frågar intresserat om vårt ullprojekt. De ska snart öppna en liten butik på gården. Där de ska sälja fårskinn, ullgarn, filtade skosulor, hemlagad korv och engångstallrikar av trä. Tallrikarna är Johans pappas idé. Han tyckte inte om att ta med plast till skogen när han jagade eller vandrade. Istället tillverkade han en tunn trätallrik som han med gott samvete kunde lämna i skogen om han ville.

Valkning och handspinnning är tekniker som Erika arbetat med i flera år. Hon skaffade sina första får för sex år sedan och har tagit tillvara ullen för att skapa olika saker. När jag frågar Erika varför hon har så många olika fårraser ler hon och säger "Jag bara älskar ull!"

Made with wool from

Winterliagården

No items found.