Jämtlandsfår

January 9, 2018
Stockholm, Sweden

Lisa förklarar hur rasen Jämtlandsfår kom till.

Idén till Jämtlandsfåren fick Östersundsföretaget Woolpowers förre ägare. Han ifrågasatte varför inte svensk fårull kunde nyttjas i stället för den långväga merinoullen från Australien och Sydamerika. Problemen med den traditionella svenska ullen är nämligen att den är grövre och blir stickig när den ligger direkt mot huden. Det var starten på ett flera år långt projekt i Jämtlands län, då ett antal Merinobaggar köptes in och korsades med särskilt finullade Sveatackor. Resultatet blev Jämtlandsfåret som presenterades som en ny ras 2010 vid World Merino Conference.

Jämtlandsfåret är alltså en blandning mellan Sveafår och Merinofår. Sveafåret är en blandning av Texelfår och Finullsfår. Texelfåret är ursprungligen från Holland och importerades för köttets kvalitet. Finullsfår är en gammal ras som har mycket fin ull och är släkt med Merinofår, som fanns i Sverige på 1700-talet.

A ewe from an organic farm in Sweden in a field with other sheep
En Jämtlandstacka.

En fullvuxen Jämtlandsbagge väger mellan 90 och 120 kg och tackor 80 till 110 kg. Deras ull har vanligtvis en tjocklek på 17-23 mikron. Ju lägre mikron, desto tunnare ull. Merino har vanligtvis ull med en grovlek under 24 mikron. Men det finns får som ger ull som kallas ultrafine och har en mikron från 12.

Intresset för Jämtlandsfår har ökat även utanför Jämtlands län på grund av kombinationen av både kött och fin ull. Eftersom det gått åtta år sedan den senaste importen av Merinobaggar hoppas jag på ett nytt initiativ så att Jämtlandsfåren behåller sin fina ull.

I Sverige använder vi endast 18 procent av all ull. Resten kastas bort eftersom fårbönderna endast tjänar pengar från köttproduktionen. Om fler bönder hade Jämtlandsfår kanske den siffran skulle öka. Och vad hände med Woolpower som startade detta initiativ? De använde aldrig den svenska ullen, och importerar fortfarande många hundra ton ull varje år från länder tusentals mil bort.

A woman, Carina Jälkentalo, has a smile on her face as she shears a sheep in a shearing lot
Carina Jälkentalo klipper ett Jämtlandsfår..

Made with wool from

Jämtlandsfår

No items found.