Biella, “Ullens stad”

July 8, 2018
Biella, Italien

Lisa åker till ullstaden Biella i Italien för att se vad de kan göra. I Sverige finns tyvärr inte något kammgarnsspinneri kvar.

När man kör in i staden Biella i norra Italien står en skylt “BIELLA -La città de la lana”. Det betyder "BIELLA -Ullens stad”. I Biella har det funnits ullproduktion i flera hundra år och det är en av de få ställen i Europa där det fortfarande idag finns kvar en industri som förädlar ull. Biella ligger nära bergen och har enormt mycket vatten, där finns risfält och en flod som forsar ner från bergen. Vatten var anledningen till att så många ullfabriker startade i just Biella.

I min sökning genom avlånga Sverige efter spinnerier som skulle kunna spinna min ull till ett tunt garn, fann jag tyvärr att vi inte har något kammgarnsspinneri kvar. Jag letade med en lite större radie och hittade ett spinneri i Tyskland och några alternativ i just Biella i Italien. I Biella finns det även kvar tillverkning av tops, som är steget före garnspinning, så jag valde Bella för att slippa fler transporter.

Nigel Thompson och hans kollegor visar hur de sorterar ullen.

Det är lite dimma och fuktigt ute när jag hittar till Bella the wool company, som drivs av Nigel Thompson. Nigel är engelskman som kom till Biella med en ulltransport från England när han var 20 år. Över 35 år senare är han kvar och nu jobbar han med att hjälpa fårbönder att förädla sin ull. Inte bara i Sverige finns problemet att bönder inte vet vad de ska göra med ullen och att det är svårt att hitta fabriker som kan spinna den. 

I hela EU klassas ull som en “sidoprodukt” en “waste produkt”. Idag är det köttet som är det viktiga. Men Europa har många hundra olika fårraser med underbar ull.

Nigel Thompson med några exempel av fårraser och deras ullkvalitet.

Tyvärr importeras idag mestadels av ullen från Australien och Sydamerika, och den Europeiska ullen används inte. Spinnerier stänger ner och flyttar till låglöneländer, och kunskapen försvinner.

Nigel som varit i ullbranschen nästan hela sitt liv ser på denna utveckling med fasa. Han har tagit över en nerlagd textilfabrik där han nu tar emot ull från hela Europa och sorterar och skickar vidare till tvätt, tops och spinning i Biella.

Nigel jobbar också med att informera om ullens alla underbara egenskaper, och hans kunskap är enorm. Jag bestämmer mig genast för att komma tillbaka för att spendera mer tid i Biella och lära mig allt om ull från en sann expert. När jag kör ner längs den smala vägen kommer solen fram och jag lägger märke till flera stora fabriksbyggnader som är övergivna och förfaller längs den vackra floden.

Nigel Thompson visar mig hur de tar hand om ullen när jag kommer dit för andra gången.

Made with wool from

Biella, “Ullens stad”

No items found.