Ullgurun Alan Waller

August 24, 2017
Gnesta, Sweden

Under sin resa hörde Lisa talas om "ullgurun". Han skulle tydligen kunna allt om ull, så hon var väldigt nyfiken på att få träffa honom.

Vår spaning efter den svenska ullindustrin tog oss på en hundramilaresa genom landet, från norr till söder och öst till väst. Hos både spinnerier och fårbönder fick vi samma fråga: Har ni pratat med Ullgurun?

Vi blev alltmer nyfikna och förstod att en Ullguru måste man givetvis prata med om man vill skapa det perfekta ullplagget. När min syster Emma rattade bilen mot en stickfabrik fick jag tag i Alan Waller på telefonen. Naturligtvis ville han ta sig tid för att prata om A New Sweden, sa han. Två dagar senare gjorde vi en avstickare till hans hus i Gnesta, 70 kilometer söder om Stockholm.

En livlig man i sjuttioårsåldern med ett mjukyvigt skägg, likt merinoull, tog emot oss i dörren.

Alan kom till Sverige från England i tjugoårsåldern för att studera. Sedan arbetade han på ett spinneri i Dala-Floda där han utvecklade sin passion för ull. Intresset för matematik och medfödd nyfikenhet ledde honom på en livslång upptäcktsresa i ullens värld där han sökte svar på varför olika typer av ull har sina speciella egenskaper.

Vi sätter oss ner i en soffa där väggen mittemot täcks av en överpackad bokhylla. Alan förklarar med visdom i rösten hur fårfoster utvecklar hårsäckar i tre olika faser. På grund av denna utveckling har ullfibrer tre olika tjocklekar. Medan bomullsfiber i allmänhet har en mikron på 12-13, kan ullfiber variera kraftigt, förklarar han.

Även om det bara är kanterna på ullfiberns fjäll som irriterar, kommer allt material med mer än fem procent av ullfiber av grovlek 30 mikron eller mer, att kännas obehagligt mot huden.

Alan var också aktiv rådgivare i uppfödningsprojektet med Jämtlandsfåren, som är den ras vi använder i våra plagg.

Hos honom hade vi gärna stannat en hel vecka för att fylla oss med hans gedigna ullkunskap, men vi måste tacka Alan Wallner och köra vidare till nästa fabrik. Förhoppningsvis kommer det att finnas fler tillfällen att träffas och ta lärdom av Sveriges inspirerande ullguru.

A man in his sixties with white hair and a long beard stares intently into the calendar.
Alan Waller

Made with wool from

Ullgurun Alan Waller

No items found.